Start munka program

2014. február 28. napján lezárult a 2013. március 1. napjával indult egyéves start mezőgazdasági foglalkoztatás, mely tovább folytatódik 2014. évben is. A kistérségi startmunka mezőgazdasági programban 2014. március 04. napjától 2015. február 28. napjáig terjedő időszakban 25 fő dolgozót foglalkoztat önkormányzatunk. Továbbra is növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozunk. A projekt keretében bérköltségre 27,6 millió forint és eszközökre 5,4 millió forint támogatást nyertünk. Az eszközökből a dolgozók részére munkaruhát biztosítunk, vetőmagokat, szerszámokat, üzemanyagot, vegyszereket, növényvédő szereket vásárolunk, valamint nagy értékű tárgyi eszközöket:1 db kistraktot és hozzá 1 db pótkocsit, 1 db szervestrágya szórót és 1 db rotakapát.  A növénytermesztésben szántóföldi és konyhakerti növényeket termesztünk. A Nemzeti Földalaptól kapott 14,9894 ha földterületekre szemes takarmányt vetünk, árpát, kukoricát, zabot, búzát, melyek a betakarítás után az állatok etetésére kerülnek felhasználásra, valamint az 1,5740 ha belterületi lucerna is. Az önkormányzat tulajdonában lévő belterületi szolgálati lakások kertjeit konyhakerti növényekkel (paprika, paradicsom, káposzta, retek, bab, zöldség, hagyma, uborka, burgonya, borsó, tök, cukkini, cékla, spenót, saláta, sárgarépa, karfiol, karalábé) ültetjük be, összesen 1,255 ha területen, melyekhez a palántát a saját fóliasátorunkban neveljük. Kettő fűthető fóliaházzal rendelkezünk a Rákóczi u. 67 és 65. szám alatt, mely által egész évben tudunk a dolgozóknak munkát biztosítani a növénytermesztésben is. Településünk közterületeire és intézményeinkhez a virágpalántákat is a fóliában neveljük. A szabadföldi konyhakerti növénytermesztés: a Rákóczi u. 66. szám alatt a Rákóczi u. 43. szám alatt a Kossuth u. 128. szám alatt Rákóczi u. 67. szám alatt a Rákóczi u. 65. szám alatt folyik. A megtermelt termények az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit kft. által üzemeltetett konyhán, a közétkeztetésben kerülnek felhasználásra. A zöldségek tartósításra, savanyításra kerülnek. Az ezen felül megtermelt többlettermés a piacon kerül értékesítésre.

A startmunkaprogram keretében hosszú távú határozott idejű szerződéssel tudunk munkát biztosítani a településen élő lakosok számára.

 

A téli átmeneti foglalkoztatás keretében önkormányzatunk több programra adott be kérelmet az Orosházi Járási Hivatal Munkaügyi Központja felé, melyek 2014. április 30. napjáig biztosítanak munkalehetőséget a közfoglalkoztatásban. 2013. november 1. napjától 21 főt, 2013. december 1. napjától 8 főt, 2014. január 1. napjától 18 főt, 2014. március 13. napjától 10 főt, 2014. április 1. napjától 5 főt foglalkoztatunk, melynek keretében képzésben is részt vehettek a dolgozók, például alapkompetencia képzés, kisgépkezelő-parkgondozó, betanított építőipari gépkezelő, kazánfűtő, motorfűrész-kezelő.

 

 

Pályázatot nyújtottunk be a startmunka program értékteremtő foglalkoztatásra is, mely projekt keretében térburkoló kövek, járdalapok, valamint mezsgye karók gyártását tervezzük betonból. A térburkoló kövekből, járdalapokból 500 m2 -t tervezünk legyártani a már korábbi programban beszerzésre került rázóasztal használatával. Az elkészült lapokat községünk közterületén helyezzük le. A földutak, szántóföldek megjelöléséhez 100 darab jelzőkarót gyártunk. Ezek az időtálló betonoszlopok hosszú ideig fogják majd mutatni a kijelölt földterületek pontos helyét, segítségül a földtulajdonosok számára. A közvetlen költségből szeretnénk vásárolni cementet, osztályozott agyagmentes sódert, mészpótló adalékanyagot, műkőőrleményt, lenolajat, a térburkolók színezéshez festékport. Az anyagok szállításához üzemanyagot vásárolnánk. Pusztaföldvár Kossuth utca 2. szám alatt jelenleg egy romos épület található, mely lebontásra kerül, és a telket megtisztítanánk a törmeléktől a közfoglalkoztatottak segítségével, és egy piac területet alakítanánk ki. Településünkön áthaladó közút mellett található ez az ingatlan, és az átmenő forgalom potenciális vásárló erőt jelent az árusok számára. A telek felét térburkoló kővel kiraknánk, a másik felét befüvesítenénk, melyhez fűmagot vásárolunk.

A Rákóczi u. 43. sz. szolgálati lakást kerítéssel bekerítjük, melyhez kerítésdrótot, vezérdrótot, tüskésdrótot, szerelvényeket vásárolunk. A Rákóczi utca 43. számú ingatlan kertjét is bevonjuk a konyhakerti növénytermesztésbe, a mezőgazdasági programon belül, ezért is válik szükségessé drótkerítéssel körbekeríteni.