Járadékra jogosultak a hadiárvák és hadiözvegyek

Járadékra jogosultak a hadiárvák és hadiözvegyek

A hadigondozásról szóló törvényt az Országgyűlés módosította. Ennek értelmében 2015. július 4-től a volt hadiárva, a volt hadigondozott családtag és a volt hadigyámolt járadék iránti kérelmet terjeszthet elő a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalnál.

A volt hadiárva járadéka – függetlenül attól, hogy milyen típusú és összegű ellátást kap – havonta a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 30%-a. Ez a jelenlegi szabályozás értelmében a 28.500 forintos nyugdíjminimum 30%-a, azaz 8.550 forint.

A volt hadiárvák személyi igazolványuk és lakcímkártyájuk egyidejű bemutatásával az Orosházi Járási Hivatalnál (5900 Orosháza, Szabadság tér 3.) kérhetik a rendszeres havi járadék megállapítását.

Az ellátás megállapításához szükséges a korabeli hadigondozás igazolása, valamint az elhunyt személy elhalálozása körülményeinek okirati igazolása.

A járási hivatal ügysegédje szerdai napokon rendszeres ügyfélfogadást tart a Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal Pusztaföldvári Kirendeltségén 8 óra 00 perc és 16 óra 00 perc között, itt személyesen is benyújtható a kérelem.